Carmina Burana 2014

Høsten 2014 samarbeidet Bærumkoret med Asker Musikkorps om å sette opp korverket «Carmina Burana». Et såpass stort og monumentalt verk krever mange sangere. Så Bærumkoret måtte fri til flere andre kor i både Asker, Bærum og Oslo for å skrape sammen nok sangere. Til slutt var vi over 150 sangere på scenen i tillegg til Asker Musikkorps 60 musikere. Og under dirigent Erling Myrseths kyndige ledelse fremførte vi «Carmina Burana» først i Bærum Idrettshall og dagen etter for et fullsolgt Asker Kulturhus.

Carmina Burana er en scenisk kantate for solister, kor og orkester komponert av Carl Orff I 1935-36. Verket er basert på 24 dikt som ble funnet i middelaldersamlingen Carmina Burana, den mest omfattende samlingen av middelaldersk ikkekirkelig lyrikk. Samlingen består av om lag 320 sanger som ble samlet inn på 1200-tallet, og er oppkalt etter det klosteret i Bayern der den ble oppbevart og gjenoppdaget i 1803.

Carmina Burana er blitt berømt gjennom den tyske komponisten Carl Orff, som satte musikk til et utvalg av tekstene. Orff klarte med dette utvalget å gjenskape originalsamlingens spekter av stemninger. Orffs enkle, men likevel mektige musikk vekker sterke assosiasjoner til middelalderen. Kor, soli og instrumentale stykker inngår i en dramatisk helhet. Verket ble uroppført i 1937. Orff regnet det selv som sitt viktigste verk. Verket avsluttes av åpningskoret «O Fortuna».

Fremføringen av «Carmina Burana» var et samarbeide mellom Asker Musikkorps og Bærumkoret samt Markakoret, Vollenkoret, Choriolis, Bærum Pikekor og Bærum Kammerkor.  

Link til en artikkel i Budstikka om konserten i Bærum.