Korfestival i Praha

Korturen 2015 gikk til Praha der koret skulle delta på korfestival og konkurranse – ”Praga Cantat» i månedsskiftet oktober / november. Det var stor oppslutning som vanlig når Bærumkoret skal på tur og torsdag 29. oktober reiste 50 sangglade kormedlemmer pluss dirigent fra Gardermoen til vakre Praha.

I Praha møtte vi reiselederen vår Arild Haugen som er lommekjent i Praha. Og så fort vi hadde fått satt fra oss bagasjen på hotellet tok han oss med til borgen der vi møtte en meget dyktig norsk guide. Etter en lunsj med øl og vin og Kafkaforedrag holdt av en av våre egne (Arild bass) gikk ferden gjennom byen sammen med guiden vår som virkelig hadde mange spennende historier på lager. Og på kvelden var det båttur på Moldau – jazzcruise med mat og utsikt. Om ikke maten var så fantastisk så var båtturen og den nydelige opplyste bredden desto mer interessant. Og selvsagt måtte vi synge litt ombord også.

Fredag var det konkurransedag. Bærumkoret er et stort kor – og vi er ikke vant til å konkurrere. Nervene var derfor litt på høykant, men med en dirigent som tok alle i hånden før de gikk på scenen roet koret seg. Og etter et par åpningstakter i ubalanse fant vi klangen og Bærumkoret gjorde det Bærumkoret er aller best til. Nemlig synge veldig bra når det virkelig gjelder. Dommeren var italiener og han satt og smådirigerte, smilte og noterte underveis.

Tilbakemeldingen som var skrevet på italiensk lød som følger (oversatt av Marianne Asphaug):
Bærumkoret presenterer seg i Praha med et veldig interessant og vakkert program! Koret demonstrerer eierskap i måten det tolker de ulike musikkstilene på i overensstemmelse med de vokale mulighetene. Spesielt likte jeg måten koret får til å «swinge» på i stykkene av Duke Ellington!! Koret kunne nok formidlet noe mer utviklingen av lyden (Marianne tror dommeren mener:
crescendo/decrescendo – sterkere/svakere) i stykkene av Grieg og i Irish Blessing. Fremførelsen var for meg alt i alt SVÆRT OVERBEVISENDE!!!
Gratulerer!

Pål fikk løpe direkte videre til neste kor fordi han måtte hoppe inn på kort varsel og dirigere et annet norsk kor fordi dirigenten deres var blitt syk.

Lørdag formiddag hadde vi fri til shopping og sightseeing for oss selv, og det var mange som kom hjem fullastet med handleposer. Mens andre fylte minnekort på telefoner og kamera med nydelige bilder av et Praha i høstskrud. Lørdag ettermiddag var det klart for konsert i St. Nikolas kirken på torget i Gamlebyen Det var en gratiskonsert og var åpen for alle som kom innom. Naturlig nok hadde vi ikke de største forventningene til publikumstilstrømning, men sannelig hadde vi så godt som fullsatt kirke. Og veldig hyggelig var det at mange fra det andre norske koret også kom. Og for noen av oss ble det gjensyn med vår norske guide fra første dagen som tok oss med til Estates Theater i Praha (faktisk hadde Mozart uroppført Don Giovanni i det teateret) med en påfølgende tur til det gamle jødekvarteret.

Vi avsluttet med en hyggelig samlet middag og vi fikk med avslutningsseremonien og premieutdelingen for festivalen. Det vil si noen av oss syns egentlig det var litt masete med denne seremonien, så vi fant heller på alternativer som å feste i hotellvestibylen eller på en irsk pub nede i gata.

Som alltid når Bærumkoret er på tur så er det mye latter og gøy. Som alltid må vi takke Frank for å være en fantastisk humørspreder. Ellers må Pål takkes for en fantastisk direksjon og inspirasjon for koret. Og selvsagt reisekomiteen som besto av Torhild og Ellen – i tillegg til proffen Arild Haugen.